CDN

Content Delivery Network

Kontakt oss

Hva er CDN og hvilke fordeler har det?

CDN er en forkortelse for det engelske ‘Content Delivery Network’, og på norsk betyr det omtrent «nettverk for innholdslevering». Ved å bruke ett nettverk til å levere innholdet på nettløsningen, avlaster man den vanlige nettserveren samtidig som data kan leveres til besøkende via en kortere fysisk vei, uansett hvor i verden de er.
 

Et CDN gir kortere lastetider

 
Når en nettserver får en forespørsel fra deg som besøkende på siden, må forespørselen bearbeides og ofte er det koder og annet som kjøres på serveren. Et CDN skal kun levere statisk innhold, som f.eks. bilder, videoklipp, javaskript, bufrede sider og CSS. Mens bearbeiding av kode skjer på nettserveren, hentes bilder og annet innhold fra nærmeste geografiske sted i nettverket.  Innholdet er fullstendig optimert i CDN-nettverket for å gjøre ventetiden for den besøkende kortest mulig.

CDN gir økt total båndbredde

Ettersom et CDN er spredt over flere fysiske steder, øker også den totale tilgjengelige kapasiteten for ditt nettsted.
 
Oppsummert vet du nå at et CDN fungerer som en slags avlastning for nettserveren. Alt innhold som er statisk, hentes ikke fra nettserveren, men direkte fra CDN. Dette innebærer ikke bare at den totale båndbredden øker, men også at belastningen på nettserveren minsker. Også på tidspunkter med mye trafikk blir nettserveren avlastet. Det aller meste vi som besøkende ser i nettleseren, kan nemlig hentes via et CDN.
 
Foruten bilder og videoklipp kan man nemlig på et CDN også lagre det man kaller bufrede sider, som kan kalles øyeblikksbilder av hva nettserveren uten CDN måtte hentet frem hver gang for hver enkelt besøkende. En nettserver som får hjelp av et CDN, har mye mindre risiko for å bli overbelastet pga. opptatt prosessor eller slutt på tilgjengelig arbeidsminne.
 
Kontakt oss vedr. spørsmål